Asettavatko kuulokkeesi sinut ja muut vaaraan?

15.7.2021

Fordin osuva äänikokeilu paljastaa riskit.


Kuulokkeet voivat olla erinomainen tapa kuunnella musiikkia tai podcasteja. Kuulokkeiden avulla parhaista äänikokemuksista voi nauttia keskeytyksettä. Kuulokkeet voivat myös auttaa keskittymään tai rentoutumaan estämällä taustamelun ja häiriötekijät.

Kuulokkeiden käyttäminen tien päällä autoilijana, pyöräilijänä, sähköpotkulautailijana tai jalankulkijana voi kuitenkin olla myös vaarallista – joissakin maissa se on jopa laitonta. 1

Fordin uusi äänikokeilu osoittaa, että musiikkia kuulokkeista kuuntelevat henkilöt tunnistavat mahdolliset liikenneriskit keskimäärin yli 4 sekuntia hitaammin, kuin ilman kuulokkeita.

Tutkimuksessa käytettiin varta vasten kehitettyä 8D-paikkataajuuskokemusta, joka sijoitti yli 2000 osallistujaa eri puolilta Eurooppaa mukaansatempaavalle virtuaalikadulle ja mittasi reaktioaikoja mahdollisissa vaaratilanteissa. Kokemuksen jälkeen useimmat osallistujat sanoivat, etteivät he enää aio käyttäää kuulokkeita liikenteessä.

Fordin Share The Road -kampanjan tarkoituksena on lisätä sopusointua ja yhteisymmärrystä tienkäyttäjien välillä. Tutkimusta suunniteltaessa haluttiin korostaa sitä, miten kuuleminen vaikuttaa kykyymme tunnistaa vaaroja liikenteessä ja reagoida niihin.


Tutkimus

Fordin teettämässä tutkimuksessa tutkittiin yli 2000 ihmisen tienkäyttö- ja kuuntelutottumuksia Ranskasta, Saksasta, Italiasta, Espanjasta ja Iso-Britanniasta. Tutkimuksessa selvitettiin osallistujien asennoitumista autolla ajamiseen, pyöräilyyn, kävelemiseen ja potkulautailuun liittyviin riskeihin.

Suurin osa osallistuneista sanoi käyttävänsä kuulokkeita liikenteessä. Heistä 56 prosenttia ilmoitti olleensa läheltä piti -tilanteessa tai onnettomuudessa ja 27 prosentilla oli tuolloin ollut päässään kuulokkeet.

Osallistujat kutsuttiin käyttämään tutkimusta varten kehitettyä Share The Road: Safe And Sound -älypuhelinsovellusta, jolla mitattiin kuulokkeiden käytön vaikutusta kykyyn reagoida äänimerkkeihin.

Sovellus käyttää 8D-paikkatekniikkaa, jonka avulla osallistuja upotetaan virtuaalitodellisuuskadulle. Suuntaääni saavutetaan panorointi- ja tasausprosessilla, jonka avulla sovellus voi luoda erittäin realistisia äänimerkkejä, kuten takaapäin lähestyvän pelastusajoneuvon.

Osallistujien reaktioajat näihin vaaroihin mitattiin kolmessa eri skenaariossa, sekä musiikin soidessa käyttäjän kuulokkeista, että ilman. Musiikin soidessa osallistujat olivat keskimäärin 4,2 sekuntia hitaampia tunnistamaan tieliikenteen vaarat ja reagoimaan niihin.

Esittämällä kysymyksiä ennen 8D-äänikokemusta ja sen jälkeen, tutkijat pystyivät tunnistamaan, kuinka tehokkaasti sovellus muutti tieturvallisuutta koskevaa tietoisuutta ja asenteita.

Ennen kokemusta 44 prosenttia ihmisistä sanoi, että he eivät käytä kuulokkeita liikenteessä. Tutkimuksen jälkeen 58 prosenttia sitoutui olemaan koskaan käyttämättä niitä uudelleen – määrä kasvoi 31 prosenttia. Samalla 64 prosenttia vähemmän sanoi käyttävänsä kuulokkeita säännöllisesti liikkuessaan.


Share The Road

Ford on nyt julkaissut Share The Road: Safe and Sound -sovelluskokemuksen kaikkien saataville osoittaakseen, kuinka tärkeitä äänimerkit voivat olla, kun tien jakaa muiden kanssa. Sovellus on saatavilla älypuhelimiin osoitteesta https://fordsharetheroad8d.com/.

Aiemmin Share The Road -tiimi on kehittänyt palkitun virtuaalitodellisuuskokemuksen, WheelSwapin, joka kannustaa autoilijoiden ja pyöräilijöiden väliseen empatiaan korostamalla huolimattoman ajamisen mahdollisesti kohtalokkaita seurauksia. Viime vuonna Ford lanseerasi Emoji Jacket -prototyypin osoittaakseen, kuinka älykäs muotoilu ja grafiikka voisivat parantaa merkittävästi viestintää ja vähentää tienkäyttäjien välisiä jännitteitä.


Lainaukset

"Äänellä on tärkeä rooli kyvyssämme ymmärtää ympäristöä - kuulemme usein ympärillämme tapahtuvat asiat ennen kuin näemme ne. Vaikka kuulokkeista voi olla hyötyä meille monissa olosuhteissa, tiellä ne voivat estää tärkeät äänihavainnot, mikä tarkoittaa, ettemme välttämättä pysty havaitsemaan lähellä olevia ajoneuvoja tai tienkäyttäjiä saattaen heidät ja itsemme vaaraan."

Tohtori Maria Chait, kuulokognitiivisen neurotieteen professori, University College London

”Tällä tutkimuksella korostamme tärkeää liikenneturvallisuusviestiä, joka jää usein vähälle huomiolle. Toivomme, että Share The Road: Safe and Sound -kokemus lisää tietoisuutta kuulokkeiden käyttämisen riskeistä liikenteessä. Sovellus on saatavilla kaikille älypuhelimen omistajille."


Emmanuel Lubrani, Share The Road, Ford of EuropeRanska kieltää kuulokkeet kuljettajilta ja pyöräilijöiltä. Lue lisää.


Varaa koeajo Tilaa uutiskirje


Uutiset

Tarjoukset

Katso kaikki viimeisimmät tarjoukset Mäkelän Auto Oy

Uutiset

Katso kaikki viimeisimmät uutiset Mäkelän Auto OyArviot